Прянощі – продукт виключно рослинного походження.

Проте, часто-густо їх плутають не тільки в побуті, але і в кулінарії. Та що казати, їх навіть у науковій літературі плутають.

Що ж таке прянощі? Давайте разом розберемося.

Прянощі - це, те що ми помилково називаємо спеціями: ароматні листя, коріння, плоди, насіння, квіти, суцвіття та стебла.

Базилік, розмарин, м’ята, ялівець, чебрець, кріп, орегано, петрушка, кмин, лавровий лист, майоран, імбир, кардамон – список можна продовжувати до нескінченності.

До категорії «прянощі» потрапляє будь-яка запашна трава, яка росте. Крім апетитного запаху, прянощі можуть надавати їжі пекучий, терпкий або гіркий смак.

Цибуля, часник, селера, фенхель, пастернак – їх теж можна зарахувати до прянощів, адже запах у них вельми інтенсивний, і страви, у які їх додають, набувають характерного аромату.

Або, наприклад, перець. Якщо чорний мелений перець і перець чилі можна зарахувати до спецій, адже вони лише надають страві пікантності й гостроти, то запашний перець горошком і мелена паприка належать до прянощів, бо, крім смакових відтінків, вони також надають страві аромат.

Прянощі можна додавати до м’яса, риби, картоплі, круп, напоїв – словом, майже до всього.

Якщо коротко то:

Спеції - це речовини, не обов'язково рослинного походження, за допомогою яких можна змінити консистенцію і смак страви. Сіль, цукор, желатин, крохмаль, дріжжі і лимонна кислота - це спеції. Вони не мають свого унікального аромату і тому аромат страв теж не змінюють.

Прянощі можуть бути виключно рослинного походження, які окрім смаку, можуть надавати їжі яскравий аромат.